Kilpailusäännöt: kilpailuasu

Ratsastajan kilpailuasuna on vartaloa myötäilevä ratsastustakki ja/tai turvaliivi,valkoiset tai vaaleatkellertävän ruskeat ratsastushousut,ratsastussaappaat tai ratsastuskengät (jodphurit)ja niiden väriset sileät pintanahkaiset säärystimet, kiinnitetty turvakypärä sekä kauluspaita ja valkoinen solmio tai plastron; taikka muu kauluksellinen ratsastuspaita. Mikäli ratsastetaan ilman takkia, paidassa pitää olla (lyhyet tai pitkät) hihat. Paidan kaulustensekä pitkähihaisen paidan hihansuiden tulee olla valkoiset.

Seurakilpailuissa kilpailijalla tulee olla siisti asu, kiinnitetty turvakypärä ja korolliset kengät, joissa on varsi tai sileänahkaiset saappaanvarret. 

Alue-ja kansallisissakilpailuissa kilpailijoiden on käytettävä lajisääntöjen määrittämää asua 110 cm ja sitä vaikeammissa luokissa. Tätä alemmissa luokissa kilpailijalla tulee olla siisti asu: kiinnitetty turvakypärä,vaaleat,valkoiset tai vaaleat kellertävän ruskeat ratsastushousut, saappaat tai kengät ja sileänahkaiset saappaanvarret, sekä ratsastustakki ja/tai turvaliivi tai siisti pusero.

Turvajalustimien ja turvaliivin käyttöä suositellaan.

Kilpailijan tulee olla kilpailuasussa myös rataan tutustuessaan ja palkintojenjaossa. Sääolosuhteiden niin vaatiessa tuomaristo voi sallia säännöistä poikkeavan asun kilpailualueella. Ratsastajalta, joka ei ole pukeutunut sääntöjen edellyttämällä tavalla rataan tutustuessaan, voidaan evätä lähtölupa. Valmentajat saavat tutustua rataan asiallisessa siistissä asussa. Asussa olevien mainosten suhteen valmentajia koskevat samat säännökset kuin kilpailijoitakin. SRL:n nimeämät valmentajat saavat tutustua rataan SRL:n hyväksymissä mainosasuissa, ei kuitenkaan kilpailuasussa. 

Ratsastajien tulee aina käyttää kiinnitettyä kulloinkin voimassa olevan EU turvastandardin mukaista kypärää. Mikäli ratsastajan kypärä putoaa tai sen kiinnitys irtoaa suorituksen aikana, täytyy ratsastajan kiinnittää se uudelleen. Ratsastajaa ei rangaista kypärän kiinnittämisestä, mutta hänen suoritusaikaansa ei keskeytetä. Suoritus hylätään, mikäli ratsastaja hyppää tai yrittää hypätä esteen tai ylittää maalilinjan kypärä väärin kiinnitettynä (paitsi jos kypärän kiinnitys irtoaa sarjaesteen välissä tai kaksi askelta ennen estettä) tai mikäli kypärää ei ole kiinnitetty lainkaan. Senioriratsastajat voivat ottaa kypärän päästään palkintojenjaossa palkintoa vastaanottaessaan,kansallislaulun tai muun seremonian osan ajaksi.Mikäli ratsastaja poistaa kypärän päästään, hän tekee sen omalla vastuullaan. 

Repiviä tai viiltäviä kannuksia ei saa käyttää. Kannusten kärjet eivät saa osoittaa ylöspäin.Rissakannuksia, joiden levyissä on lovi-tai hammastettu reuna,ei saa käyttää.Sen sijaan rissakannukset, joiden levyjen reunat ovat sileät ja tasaiset, on sallittu.

Yhden kuulokkeen/korvanapin/puhelimen tms. käyttö on sallittua kaikkialla muualla paitsi areenalla kilpailusuorituksen aikana. Käyttöon sallittu niin, että toinen korva on vapaana. Tämä sääntö koskee kaikkia hevosen selässä olevia.

Tuomaristo voi hylätä suorituksen, jos kilpailijalla on sääntöjen vastaiset varusteet.

Poniratsukkoja ja lapsiratsastajia koskevat erityismääräykset: Poniratsastajat voivat kilpailla ilman ratsastustakkia kaikissa kilpailuissa paitsi SM-kilpailuissa. 

Ratsastuskenkien käyttö ilman säärystimiä on sallittu kaikissa poniluokissa. 

Poni-ja lapsiratsastajan kannusten enimmäispituus on 4 cm, ja niiden kärkien tulee olla tylpät. Mittaus suoritetaan saappaasta kannuksen kärkeen. Klipsikiinnitettävät kannukset ovat sallitut. 

Mikäli poni-tai lapsiratsastaja käyttää kannuksia, niiden tulee olla tehty sileästä metallista. Kannusten kärkien tulee osoittaa taaksepäin ja niiden tulee olla tylpät. Jos kannuksen kärki on kaareva, sen tulee osoittaa alaspäin. Rissat eivät ole sallitut. Pyöreät ja pyörivät levykannukset ovat sallitut.Levyjen reunat eivät saa olla terävät,ja niiden tulee olla vähintään 3 mm paksut. Vasarakannukset ovat sallitut, mikäli ne täyttävät muut yllä esitetyt määreet. Metalliset tai muoviset impulssikannukset, joissa on pyöreä kova muovinen tai metallinen nuppi sekä valekannukset, joissa ei ole kärkeä, ovat sallittuja. Kannuksen hevosta koskevan osan tulee olla sileä ja pyöristetty.

SRL ESTEKILPAILUSÄÄNNÖT