Turvallisuus

1. Perustiedot: 

Nimi: ABC Ratsastajat ry

Osoite: Raviradantie 5, 90810 KIVINIEMI

Puhelinnumero: 041-3139930

2. Toiminnan kuvaus:

ABC Ratsastajat ry on Haukiputaalla, Virpiniemessä toimiva ratsastusseura, joka järjestää monipuolisia harrastusmahdollisuuksia mm. koulutusten, tapahtumien ja kilpailuiden parissa. Alue- ja kansallisiin ratsastuskilpailuihin valitaan erikseen kilpailujen johtaja, turvallisuudesta vastaavahenkilö, stewardi ja tarvittaessa ensiapuryhmä tai lääkäri sekä eläinlääkäri. Talkootehtävissä toimivat pääsääntöisesti seuran jäsenistä koostuvaa talkooporukkaa

3. Tilat, joissa toimintaa järjestetään:

Pääasiallisesti toiminta tapahtuu Virpimaneesissa sekä sen vierustalla olevalla ulkokentällä. Tallirakennusta / lähitallien tiloja käytetään tarvittaessa esim. vierailevien hevosten majoittamiseen sekä huoltotarpeisiin (talkooruokailu, sosiaali- ja wc-tilat).

4. Toimintaan osallistuvat:

Toimintaan osallistuu lapsia, nuoria ja aikuisia sekä ratsastustapahtumissa poneja ja hevosia. Osallistujat toimivat tapahtumissa erilaisissa rooleissa: katsojina yleisössä, toimihenkilöinä kilpailuissa, huoltotehtävissä, osallistujina ratsastaen, luennoitsijoina, valmentajina, kouluttajina. Kilpailuihin osallistuminen edellyttää osallistujalta SRL:n alaiseen ratsastusseuraankuulumista sekä alue- ja kansallisissa kilpailuissa kilpailulisenssin omistamista. 

5. Toimintaan liittyviä riskejä:

Tapahtuma-alueelle saapuminen, pysäköintialue: 
Riskeinä liikenneonnettomuus, tieltä suistuminen, töytäisy, hevoskuljetuksen purkamis- ja lastaustilanteet.

Osallistujille lähetetään ennakkoon ajo-ohjeet sekä aluekartta. Pysäköintialueelle pyritään järjestämään viitoitus sekä liikenteenohjausta. Pysäköintialueen koko sovitetaan saapuvien määrään. Varataan lisäksi varapaikoitusalue.  

Tapahtuma-alueella oleminen:
Tapahtuma-alueella liikkuu ihmisiä ja eläimiä. Riskeinä ovat mm. liukastuminen, töytäisy, kaatuminen, haavat, ruhjeet, allerginen reaktio, sairaskohtaus, viiltohaava, palohaava, sähköisku, murtumat, sisäelinvammat. 

Riskejä hevosen kanssa: Hevonen astuu varpaille, tönäisee, litisää, puraisee, potkaisee. Säikähtää, ryhtää, hyppää pystyyn, peruuttaa, pääsee irti. Selästä suistuminen, hevosen kaatuminen, hevosen alle jääminen. Hevosen loukkaantuminen. Varusteiden rikkoontuminen. 

Tapahtuma-alue pyritään siivoamaan mahdollisimman riskittömäksi ja siistiksi. Alueella liikkumisesta informoidaan ennakkoon kilpailijatiedotteessa. Tapahtuma-alueen kulkuohjeita merkitään  kyltein. Tapahtuma-alueella on ensiaputaitoisia henkilöitä  ja / tai ensiapuryhmä. Tapahtuma-alueelle varataan lisäksi ensiaputarvikelaukku. Hevosen loukkaantumismahdollisuus huomioidaan. 

Kanttiini:
Kilpailualueella toimivassa kanttiinissa voidaan käyttää esim. sähköisiä lämpölevyjä tai kaasulla toimivia grillejä. Tulipalovaara ja palovammat on huomioitava. Allergiset reaktiot ovat mahdollisia.  

Kanttiinihenkilöstö on opastettu levyjen ja kaasugrillin käyttöön

6. Riskeihin liittyvät mahdolliset seuraukset ja toimintaohjeet:

 - Tapaturma- ja onnettomuustilanteiden toimintaohjeet on koostettu asiakirjan lopusta löytyvään taulukkoon. 

7. Vaaratilanteiden ja onnettomuuksien ennaltaehkäysy:

Tapahtumien järjestämistä toteutetaan säännöllisesti. Toiminnan yhteydessä tarkastetaan turvallisuusaspektit ja koulutetaan toimihenkilöitä tiedostamaan, toimimaan ja kehittämään turvallisuuteen liittyviä asioita. Turvallisuudesta tiedotetaan seuran kotisivuilla.  

Tapahtumien osallistujamäärä rajataan niin, että tapahtumien järjestäminen on turvallista. Tapahtumiin varataan turvalliseen toteuttamiseen vaadittava,  riittävä määrä toimihenkilöitä. 

Informoidaan pysäköinnistä ennen tapahtumaa. Suuremmissa tapahtumissa käytetään liikenteenohjausta ja rajataan sekä ohjeistetaan liikkumisväylät. 

Kenttien huolto tehdään, kun kenttä on vapaa ratsastajista.

Ratsastustapahtumissa edellytetään kaikilta ratsastajilta turvakypärän käyttöä. Esteratsastuksessa suositellaan turvaliivin käyttämistä. 

Verryttelyn osallistujamäärä on rajattu 

Päihteiden käyttö ja päihtyneenä osallistuminen tapahtumiin on ehdottomasti kielletty 

Turvallisuusvälineistö:
Järjestäjä varaa toiminta-alueelle ensiapulaukun sekä tarvittaessa erillisen ensiaputiimin. 

8. Toimintaohje onnettomuus-/hätätilanteissa

Arvioi tilanne, tee tarvittaessa hätäilmoitus, yleinen hätänumero 112 

Päivystävä eläinlääkäri: 044 703 6781

Pelasta, estä lisäonnettomuudet

Anna ensiapu

Tee hätäilmoitus aina, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai uhattuna.

  1. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
  2. Kerro, mitä on tapahtunut.
  3. Kerro tarkka osoite ja kunta.
  4. Vastaa kysymyksiin.
  5. Kytke puhelimen kaiutintoiminto päälle ja jatka auttamista.
  6. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.
  7. Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan.
  8. Opasta lisäapu paikalle.
  9. Soita uudelleen, jos tilanne muuttuu.

Voit soittaa hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksella, kun olet ladannut sen puhelimeesi etukäteen. Silloin hätäkeskuspäivystäjä näkee välittömästi sijainnin, josta puhelu tulee. Sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu.

9. Eläinten pelastaminen tulipalotilanteessa 

Maneesin tai tallin tulipalotilanteessa hevoset pyritään siirtämään rakennuksesta välittömästi lähintä, turvallisinta uloskäyntiä käyttäen.  

10. Tapaturman tai onnettomuuden jälkeen tehtävät toimenpiteet: 

  • tapaturman kärsineen asiakkaan tilan seuranta
  • vahinkopäiväkirjan täyttäminen
  • tarvittavat yhteydenotot (tukes, vakuutusyhtiö)
  • onnettomuusanalyysi ja jatkotoimenpiteet
Haavat, pienet ruhjeetHuuhtelu vedellä, desinfiointi, laastari.  Vuotavat, suuremmat, syvät ja likaiset haavat aina lääkärin hoitoon. 
MustelmatKylmähoito
NenäverenvuotoEtukumara asento, sieraimen niisto,  painetaan vuotavaa sierainta nenäluuta vasten n. 10 min.  Ellei verenvuoto lakkaa, lääkärin hoitoon.
LihasrevähdysKylmähoito
NyrjähdysKylmähoito, kohoasento, kompressio
Nivelen sijoiltaan menoEi saa korjata, jätä vastuu potilaalle ja ensihoitohenkilökunnalle. Hermovauriovaara
Murtuma

Soitto 112, noudata ohjeita. Vältä liikuttamista

Yläraajan murtumassa autettava voi itse tukea kipeää raajaansa kehoaan vasten tai tue käsi liikkumattomaksi esimerkiksi kolmioliinalla. Kylkiluiden murtumassa voit tukea rintakehää käsin tai tukisiteellä. Mikäli jalassa on murtuma, sitä ei ole syytä lastoittaa, mikäli apu saapuu kohtuuajassa. Autettavan tulee välttää jalan liikuttamista ja painon asettamista kipeälle jalalle. Jos loukkaantunutta on välttämätöntä liikuttaa, alaraajan murtuman tukemiseen

voi käyttää toista jalkaa tai muuta tilapäisvälinettä, kuten esimerkiksi tukevaa lautaa tai keppiä. Jos epäilet selkärangan murtumaa, liikuta loukkaantunutta vain, jos se on hengen pelastamisen kannalta välttämätöntä.

Murtumat syntyvät tavallisesti putoamisen, kaatumisen tai

iskeytymisen seurauksena.

Kipu, esim. liukastuminen tai kaatuminenKylmähoito
PyörtyminenTarkista, että autettava herää ja hengittää normaalisti heti pyörtymisen jälkeen. Auta pyörtynyt lepäämään. Tarkista, onko autettava loukannut itsensä. Seuraa autettavan vointia. 
Pään vammatSelvitä, onko autettava hereillä tai herätettävissä. Kysy, muistaako autettava mitä on tapahtunut ja missä hän on. Tarkista, onko autettavan päässä näkyviä vammoja. Jos oireita ei ole ja autettavan vointi on hyvä, voit seurata tilannetta seuraavaan päivään. Vaikka oireet olisivat lieviä, ota yhteyttä lääkäriin ja tarkkaile autettavan vointia. Jos et saa autettavaa hereille tai hänen oireensa ovat voimakkaita, soita hätänumeroon 112. Vakavassa tilanteessa soita heti 112. Jos autettava ei herää, mutta hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon. Tarkkaile autettavan hengitystä siihen asti, että ensihoito ottaa vastuun. Jos henkilö on eloton, aloita elvytys


TajuttomuusSelvitä saatko hereille puhuttelemalla ja ravistelemalla olkapäistä. Jos henkilö ei herää, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aseta henkilö selälleen ja selvitä hengittääkö hän normaalisti. Avaa autettavan hengitystie päätä ojentamalla ja leuankärjestä ylös kohottamalla. Tunnustele poskellasi ilmavirtaa ja katso rintakehän liikettä. Jos autettava hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi.
ElvytysPuhuttele ja ravistele. Kun henkilö ei herää, soita 112. Aseta puhelin kaiutintoiminnolle ja jatka auttamista. Aseta autettava selälleen ja selvitä hengittääkö hän normaalisti: Avaa hengitystie päätä ojentamalla, leuankärjestä kohottamalla. Tunnustele poskellasi ilmavirtaa, katso rintakehän liikettä. Autettava ei hengitä normaalisti. Aloita paineluelvytys, paina 30 kertaa: Aseta kämmentyvi keskelle autettavan rintalastaa, toinen käsi alemman päälle. Paina rintalastaa kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa. Jatka elvytystä puhaltamalla 2 kertaa: Avaa hengitystie, sulje autettavan sieraimet, peitä suullasi autettavan suu ja puhalla rauhallisesti 2 kertaa, rintakehä nousee (liikkuu). Jatka rytmillä 30:2, kunnes ensihoitopalvelu ottaa vastuun tai autettava virkoaa.

Ilmoitathan, mikäli havaitset huomioitavaa/ lisättävää/ muutostarvetta turvallisuusasiakirjaan. sp.abcratsastajat@gmail.com

Päivitetty 3.7.2021 / Sanna Halonen